Miten korona vaikuttaa asuntokauppaan?

Moni on kysellyt minulta, miten korona vaikuttaa kiinteistönvälitykseen, onko asuntokauppa täysin pysähtynyt, kannattaako lähteä myymään asuntoa nyt. Kyllähän markkina on hieman hiljentynyt, mutta kauppoja on silti tehty ja tarjousneuvotteluja käydään edelleen, hiljalleen. Kuitenkaan samanlaista vilkasta kevätmarkkinaa, kuin yleensä vuosien aikana on aina keväisin, on tuskin tänä vuonna tulossa. Tämä outo tilanne pelottaa jollain tapaa meitä kaikkia ja suuria päätöksiä selkeästi lykätään, mikäli vain mahdollista.

Ei silti kannata luovuttaa

Muistan kun pankit kaatuivat syksyllä 2008, olin ollut kiinteistönvälityksen parissa reilun vuoden ja tilanne oli melko kaoottinen. Henkilökohtaisesti en tehnyt yhtään kauppaa syys-joulukuun aikana. Silloin toki oma tilanteeni oli hieman toinen; meillä ei ollut perhettä, ei omaa yritystä ja kiinteitä kuluja, ei työntekijöitä, eikä liiketilaa. Meillä ei ollut myöskään asuntolainaa tai suuria kuukausittaisia kuluja. Ihmettelen, miten pienellä rahalla selvisimme ruokienkin suhteen kuukausittain, mutta toki tajuan, että kaksi nuorta rakastunutta syö vähemmän kuin keski-ikäinen pariskunta ja viisi kasvavaa lasta.

Keskityin tuolloin syksyllä 2008 perustekemiseen ja yritin kaikin mahdollisin keinoin saada lisää myytävää. Kasasin tuon 4 kk aikana itselleni suuren myyntivaraston ja kun kauppa lähti taas kulkemaan 2009 alusta, vuodesta tulikin huippuvuosi ja olin yrityksemme paras myyjä. Nyt minulla on tosin olo, että tällä kertaa ei selvitä ihan samalla lailla. Tilanne on paljon pahempi, mutta silti pitää olla uskoa ja toivoa tulevaisuuteen. Jossain meidän kaikkien on asuttava. Toki surulla mietin myös sitä, että jossain vaiheessa myös liian isot riskit asuntolainojen ottamisen suhteen voivat toteutua ja tilanne lyö karmeudessaan 1990-luvun laman mennen tullen.

Tosiostajat ovat liikkeellä

Korona-aikana korostuu erityisesti asunnon oikea pyyntihinta ja liikkeellä ovat todelliset ostajat. Turhat renkaidenpotkijat ovat jääneet kotiin, hyvä niin. Pankeiltakin on tullut ohjeita, että kaupantekoon olisi hyvä tulla mahdollisimman vähän väkeä ja pyydetään jopa välittäjää tekemään valtakirjalla kaupat ostajan puolesta. Digitaalinen asuntokauppa onkin hyvä apu asunto-osakekauppaan tänä aikana, tosin se ei ihan kaikkiin kauppoihin valitettavasti vielä taivu.

Kuivinen LKV on perheyritys ja perheemme tulot ovat samassa kopassa, työskentelemme molemmat kiinteistönvälittäjinä yrityksessämme. Hieman haastava tilanne, mutta haluan uskoa, että laadukas ja sydämellinen välitystyö kantaa edelleen ja saadaan jatkaa tämän unelmatyön parissa näin koronan aikana ja vielä sen jälkeenkin. Iso toiveeni on, että saisimme myytävää ja yrityksemme liiketoiminta pyörisi edelleen. Sama toive lienee kaikilla yrittäjillä, pienemmillä ja suuremmilla.

Siispä pieni vetoomus, mikäli harkitset asuntosi myyntiä, tai tiedät ystäväsi tai tuttavasi harkitsevan, saisimmeko me auttaa sinua? Saa vinkata kaverille!

Ps. Meillä rahat ei mene johdon isoihin palkkoihin ja optioihin, vaan siihen, että saadaan ruokittua omat pojat ja pidettyä työntekijät. Niin että kyllä, niitä omia lehmiä on ojassa tällä kertaa ihan koko navetallinen! 😂

 

Iloa päivääsi! 🤩

-Maria