Vinkkejä mökin etsintään

Kaipaatko vinkkejä mökin etsintään? Haaveiletko omasta kesäparatiisista? Kaikista rajoitteista huolimatta mökkikauppojen kuuma sesonki on nyt käsillä ja moni ostaja onkin liikkeellä enemmän tunteella kuin järjellä. No, harvoinpa mökin ostoa vain järjellä tehdään, sillä mökin ostoon kiteytyy unelmat ja toiveet vapaudesta, joka irrottaa meidät normiarjesta ja auttaa rentoutumaan leppoisissa tunnelmissa. Miten sille voisi laittaa järjellä mitattavat määreet?

No ehkä joitain määreitä kuitenkin on löydettävissä. Aloitimme mieheni kanssa oman mökin etsintämme vuonna 2012. Ensin selailimme ajoittain hakukoneista mökkitarjontaa. Jonkun aikaa markkinoita seurattuamme, alkoi omat haaveemme hieman konkretisoitua ja pystyimme jo määrittelemään selkeän hakualueen ja joitain kriteerejä haulle. Esittelen tässä blogitekstissä kriteerejä, joita me pidimme tärkeinä omaa mökkiä etsiessämme.

 

Sijainti, sijainti, sijainti ja vielä kerran sijainti

Niin kuin kaikessa kiinteistökaupassa, tässäkin on tärkeä miettiä sen tulevan mökin sijaintia moneltakin kannalta. Meillä sijaintikriteerejä oli neljä.

a) Etäisyys kodista

On hyvä miettiä, millaiseen käyttöön mökkiä suunnitellaan. Jos siitä on tarkoitus nauttia vain ne neljä kesälomaviikkoa kerran kesässä ja muun ajan mökki saa seistä tyhjillään, voi välimatka olla hieman pidempikin. Jos taasen mökistä haluaa nauttia useammin, kannattaa miettiä, millaisen välimatkan on valmis matkustamaan vaikkapa viikonlopunviettoa ajatellen.

Meistä on vuosien mittaan tullut entistä laiskempia pitkään matkaan lähtijöitä, joten päätimme etsiä mökkiä noin tunnin ajomatkan päästä pääkaupunkiseudulla sijaitsevasta kodistamme. Mietimme samalla, mihin suuntaan haluaisimme lähteä. Meidän kummankin sukujuuret vievät Pohjanmaan suuntaan, joten kolmostien varsi tuntui luontevalta suunnalta. Näin myös sukulaisten olisi helppo tulla meitä mökille moikkaamaan. (Vinkki: Jos haluaa välttää sukulaisvierailuja, kannattaa mökki valita päinvastaisesta suunnasta. 😉)

b) Ilmansuunnat

Kun karkeampi sijaintimääritys on tehty, voi asettaa mökille muita kriteerejä. Aurinko on minulle ollut aina yksi tärkeä asia vapaa-ajan vietossa, joten mietin hyvin paljon sitä, miten valo tulee mökin pihapiiriin ja miten siitä voi nauttia. Niinpä minulle oli selkä juttu, että optimaalisimmassa tilanteessa, mökkipiha avautuisi etelän suuntaan, jolloin aurinko saa paistaa pihapiiriin päivän parhaan osan. Ympäröivä puusto saattaa hyvinkin tehokkaasti estää auringonvalon pääsyn tontille. Kannattakin selvittää kaavamäärityksistä, saako puustoa tarpeen mukaan kaataa.

c) Vesistö

Mikäli mökin haluaa sijaitsevan jonkin vesistön äärellä, on hyvä miettiä myös kriteerejä sille. Meille oli selvää, että etsimme mökkiä järven rannalta. Meri ei ole ollut meille niin tärkeä elementti kuin Suomen upeat järvet, etenkin miehelle, joka on viettänyt koko lapsuutensa järven rannalla. Miehellä oli haaveena myös veneilyharrastuksen herättely, joten ihan pienen lammen rannalle emme mökkiä haluaisi. Kaikissa järvissähän ei ole edes luvallista käyttää moottorivenettä. Jos perheessä on pieniä lapsia kannattaa myös mökkirantaa tarkastella lasten turvallisuuden kannalta. Vaikka aina kun vesi on mukana, on aikuisen herkeämätön valvonta paikallaan.

Monta ihanaa mökkiä tuli etsiessämme vastaan, mutta turhan moni oli matalan ja kuraisen lammikon rannalla. Se ei oikein vastannut haaveisiimme. Niinpä suuntasimme jarviwiki.fi-palveluun, josta alkoikin tulla paljon lisäselvyyttä etsintöihimme. Järviwiki on verkkopalvelu, jota rakennetaan ja julkaistaan viranomaisten ja kansalaisten yhteistyöllä. Sieltä löytyy perustiedot kaikista vähintään hehtaarin kokoisista Suomen järvistä ja valmiit työkalut, joilla käyttäjät voivat jakaa muun muassa valokuvia ja havaintoja. Palvelussa on myös tietoa Itämeren eri alueista, joten se on hyödyllinen palvelu merenrantamökkiäkin etsivälle.

Meille järven ekologinen tila oli tärkeä kriteeri, joten vaikka vastaan tuli unelmiemme mökki sopivassa hintahaarukassa, emme kelpuuttaneet sitä, jos se sijaitsi sellaisen järven rannalla, jonka ekologinen tila ei ollut hyvä. Se ei vain ollut kriteeri, josta olisimme voineet tinkiä. Jos järven ekologinen tila on huono, muun muassa sinilevää on paljon useammin kuin järvessä, jolla on hyvä ekologinen tila.

Näiden kolmen sijaintikriteerin jälkeen meille muodostui jo aika tärkeä kriteeristö, joka rajasi hakumme melko pienelle alueelle. Lopulta jäljelle jäi vain yksi kohtuullisen suuri järvi, jonka rannalta etsimme mökkiä.

d) Palvelut ja harrasteet

Yhden sijaintikriteerin voisi vielä mainita, nimittäin harrasteet ja palvelut. Jos on joitain tiettyjä harrasteita tai palveluita, joiden haluaisi olevan saavutettavissa mökiltä käsin, ne kannattaa myös ottaa huomioon.

Meille sellainen oli sisävesistömatkailu. Halusimme, että mökiltä pääsee veneellä matkailemaan sisävesistöjä pitkin vähän pidemmällekin, joten vesistöyhteyksien saavutettavuus oli yksi lisäkriteeri, joskaan ei vaakakupissa se painavin. Yhden tuttavaperheen harraste on laskettelu, joten heille mieluisen laskettelurinteen läheisyys oli tärkeä kriteeri, jotta mökiltä voi talvella tehdä helposti reissuja rinteeseen. Mieti eri asioita, joista nautit ja jotka antavat mahdollisuuden nauttia mökistä myös eri vuodenaikoina.

Entä, onko joidenkin peruspalveluiden saavutettavuus tärkeää? Miten kaukana olet valmis hoitamaan kauppa-asiat? Tarvitaanko apteekkia tai muita palveluita?

 

Fasiliteetit

Millaisia kriteerejä itse mökille sitten halutaan? Pitääkö mökin olla huippuvarusteltu huvila, jossa asuminen ei juuri eroa kaupunkiasunnosta vai riittääkö hieman riisutumpikin vaihtoehto? Kuinka monta henkeä mökkiin täytyy mahtua majoittumaan?

Meille oli selkeää, että sähköt pitää olla, mutta esimerkiksi pesuvettä olimme valmiit kantamaan järvestä ja juomavesi kelpaisi kanisteristakin. Huussi on ok osa mökkielämää, joten lopulta itse mökkiskaala oli meille aika laaja. Etsimme siis pienistä saunamökeistä, joissa oli vielä rakennusoikeutta hyvin varusteltuihin huviloihin, kunhan nuo edellä mainitut sijaintikriteerit täyttyisivät.

Kannattaa myös pohtia, mitkä fasiliteetit täytyy olla valmiina ja mitkä ovat sellaisia, joita on valmis rakentamaan tai rakennuttamaan itse jälkikäteen. Esimerkiksi sitä et voi muuttaa millaiselle maaperälle mökki on perustettu tai missä se sijaitsee, mutta melkein mitä tahansa muuta voit muuttaa kunhan rakennusmääräyksiä noudatetaan.

Yksi, mikä voi unohtua, on uusien jätevesimääräyksien täyttyminen. Monilla mökeillä on pikkuhiljaa rakenneltu pieniä mökkielämää helpottavia mukavuuksia. Kantovedestä on saatettu siirtyä nostamaan vesi pumpulla järvestä ja siihen liitetty erilaisia laitteita. Kannattaakin selvittää, onko mökin varustelu myös jäteveden käsittelyn osalta määräyksien mukainen ja jos ei, miten paljon kustannuksia aiheuttaisi tilanteen saattaminen määräysten mukaisiksi.

 

Rakennusoikeus

Jos ostettava mökki ei kaikilta osin vastaa kriteerejä ja olisit valmis myös rakentamaan joko lisärakennuksia tai jopa koko mökin, on tällöin huomioitava rakennusoikeus ja paikallisen rakennusvalvonnan määräykset. Esimerkiksi vapaa-ajan asuntojen rakentamisessa eri kunnilla on hyvinkin paljon toisistaan poikkeavia käytäntöjä eriyisesti rantakaavan rakentamisen suhteen.

Olimme valmiit myös rakennusprojektiin, joten hyvä mökkitonttikin oli varteenotettava vaihtoehto, jos vain muut kriteerit täyttyisivät. Yllättävän usein rakennusoikeus olikin se puuttuva tekijä. Myynnissä oli hienoja tontteja, joille ei saisi rakentaa mökkiä. Eri kunnissa voi olla myös erilaisia rakentamista rajoittavia tekijöitä, joten ne kannattaa selvittää ennen tontti- tai mökkikaupoille ryntäämistä.

 

Naapurit

Mökkinaapurit voi olla riesa tai rikkaus. Riippuu toki naapureistakin, mutta kannattaa miettiä, miten läheisessä kanssakäymisessä haluaa olla toisten mökkiläisten kanssa. Osalle mökkitonteista kulku saattaa olla jonkun toisen pihapiirin kautta, joten hyvät välit naapureihin ovat tarpeen. Mökkitontteja on myös hyvin eri muotoisia. Yllättävän moni isolta kuulostava tontti onkin kapea ja pitkä I:n mallinen ja mökkinaapuri on 25 metrin päässä koko kesän. Jos olet erakkoluonteinen ja yksityisyytesi on sinulle tärkeää, ota myös tämä huomioon.

Meille sosiaalinen kanssakäyminen on mieluista, mutta toisaalta nautimme myös omasta olostamme, joten emme halunneet mökkiä, joka on ihan rinta rinnan naapurin kanssa, muttei mökin sentään täydellisessä erämaassakaan tarvitse sijaita. Mökkinäyttöjen yhteydessä saatoin käydä juttuttamassa myös mökkinaapureita, jos he näyttivät olevan paikalla. Ensikohtaamisessakin saa jo aika hyvän kuvan siitä, miten nämä mahdolliset tulevat naapurit suhtautuvat toisiin ihmisiin.

 

Budjetti

Viimeisimpänä sitten se budjettiasia, joka ei suinkaan ole se kriteereistä vähäisin. Kun sitä mökkiä etsitään, on hyvä pyytää pankista jo valmiiksi alustava lainatarjous, joka antaa viitteet sitä, millaisissa lukemissa liikutaan. Se auttaa myös hahmottamaan tulevia kuukausittaisia kustannuksia. Voit myös jo etukäteen siirtää tulevaa lainanlyhdennystä vastaavan summan erilliselle säästötilille, jotta näet, miten rahallinen panostus tuntuu taloudessasi. Samalla kerrytät jo etsintävaiheessa pesämunaa vaikkapa mökin remontointiin. Oletettavasti jonkinlaiset säästöt tai vakuudet ovat jo olemassa, kun mökin etsintään ollaan lähdössä.

Kun budjetti on selvillä on helpompi rajata haut vastaamaan niitä oman talouden realiteetteja. Itse etsimme reilussa skaalassa myös budjetin näkökulmasta. Jonkin verran yli oman kipurajamme ja reilusti alle budjetin. Näin hakuvahdit tuottivat tasaisesti uusia tuloksia ja pystyimme koko ajan seuraamaan tarjontaa hakemaltamme alueelta ja saamaan myös hyvän kuvan siitä, millaisissa hinnoissa alueella liikutaan. Meille se unelmien mökki löytyi jopa reilusti alle sen hinnan, mitä olimme ajatelleet ehdottomaksi kipurajaksi.

 

Varaa aikaa

Sitä oman unelman toteutumista voi joskus joutua vähän odottamaankin. Aina ei ole tarjolla niitä omia kriteerejä vastaavia mökkejä, mutta kun speksit ovat kunnossa, voi päätöksiä tehdä tarpeen tullen nopeastikin.

Meille kävi juuri näin. Etsimme mökkiä ensin satunnaisesti eri palveluista. Kun kriteerit alkoivat selkiytyä, laitoimme hakuvahdit käyntiin ja säädimme niitä tarpeen mukaan. Kaksi vuotta seurasimme tilannetta vain netissä ennen kuin lähdimme oikeasti mökkinäytöille.

Kaksi seuraavaa kesäkautta sitten kiersimmekin ahkerasti mökkinäytöillä ja matkan varrella kriteeristömme täsmentyi koko ajan. Yllättävää oli huomata, että loppupeleissä itse mökki oli meille painoarvossaan paljon pienempi kuin etäisyys kodista, maaperä, ilmansuunnat, vesistö ja itse miljöö. Totesimme, että kaikkeen rakenteelliseen voimme vaikuttaa itse.

Neljän vuoden etsinnän jälkeen löysimme oman mökin, jonka parissa olemmekin puuhastelleet sittemmin melko ahkerasti. Olemme rakentaneet lisärakennuksia, remontoineet alkuperäistä ja muokanneet pihapiiriä. Yllättävästi huomaamme nauttivamme fyysisestä tekemisestä mökillä enemmän kuin aurinkotuolissa löhöilystä, vaikka on sekin mukavaa vastapainoa puuhastelun jälkeen. Enkä tiedä mitään parempaa kuin mökkisaunan lempeät löylyt ja pulahdus järveen saunan lauteilta.

 

Tsemppiä oman mökin metsästykseen!