Miten myydä asunto korona-aikana?

Kokosimme vinkkejä, miten myydä asunto korona-aikana. Monet asiakkaat ovat kysyneet, miten korona-aika vaikuttaa asuntomyyntiin, tehdäänkö asuntokauppaa myös korona-aikana ja ovatko hinnat kovasti pudonneet. Tämän nykyisen koronakokemuksen perusteella voin kertoa, että kyllä kauppaa tehdään, vaikka kävijämäärät näytöillä ovatkin hieman vähentyneet. Positiivista kuitenkin on se, että liikkeellä ovat nyt todelliset ostajat, ne sunnuntaihöntsäilijät ja renkaanpotkijat ovat jääneet kotiin ja hyvä niin.

Oli korona tai ei, meidän jokaisen on asuttava jossakin ja elämäntilanteiden muuttumisen myötä myös asumisen tarpeet muuttuvat. Uusia perheitä syntyy, lapsiluku kasvaa, lapset lähtevät kotoa ja pesä jää tyhjäksi, joskus päädytään myös muuttamaan eri osoitteisiin ja lopulta kuolema verottaa osansa ja kuolinpesän on myytävä asunto. Muutama asia korostuu, oli kyseessä korona-aika tai ei, joten mikäli mietit asuntosi myyntiä, huomioithan, että seuraavat asiat ovat ainakin kunnossa. Miten myydä asunto?

1. Oikea hinnoittelu

Kaiken asuntokaupan lähtökohtana on oikea hinnoittelu ja tänä aikana se korostuu entisestään. Tällä hetkellä liikkeellä ovat todelliset ostajat, joten myyntihinta kannattaa asettaa oikealle tasolle heti myynnin aluksi, eikä lähteä kokeilemaan kepillä jäätä. Ostavat asiakkaat ovat tällä hetkellä todella hintatietoisia, joten hinta kannattaa senkin vuoksi asettaa oikeaksi heti alusta pitäen.

2. Laadukkaat ja informatiiviset kuvat

Asuntojen myyntikuvat luovat ensivaikutelman asunnosta. Laadukkaat kuvat ovat suuresti apuna asunnon myynnissä. Tärkeää on myös, että kuvat ovat totuudenmukaiset ja näyttävät tilan sellaisena kuin se on, ei liian suurena tai pienenä. Ostajan kannalta tärkeimmät paikat ovat keittiö ja märkätilat, totta kai myös yleisilme ratkaisee. Märkätilat ja keittiö ovat niitä kalleimpia remontoitavia kohteita, joten kannattaa katsoa, että kuvat näistä ovat totuudenmukaiset ja ostaja ymmärtää heti niiden kunnon.

3. Stailaus ja hyvä raivaus ennen kuvausta

Asuntoa myytäessä kannattaa tehdä jo etukäteen hieman tavaroiden raivausta. Kun muutto on tavoitteena, voi esimerkiksi jo osaa tavaroista pakata muuttolaatikoihin, varsinkin kaikki pienet koriste-esineet. Kannattaa katsoa, että hyllyt eivät tursua tavaraa ja pöytien päälliset ovat siistit, varsinkin keittiössä. Ammattitaitoinen välittäjä voi olla tässä suurena apuna ja kertoa mitä kannattaa raivata ja mitkä ovat niitä merkityksellisiä asioita. Itse saattaa tulla omalle kodilleen ja tavaramäärälleen sokeaksi. Joskus myös ammattistailaajan käyttäminen voi olla hyvä asia myynnin kannalta.

4. Aktiivinen välittäjä

Yksi tärkeä asia nyt korona-aikana, kuten aina muutenkin on aktiivinen välittäjä. Toki jokainen varmasti valitsee parhaimman mahdollisen välittäjän, mutta suosittelen haastattelemaan välittäjän ja kysymään mitä hän on myynnin eteen valmis tekemään.

5. Yksityisesittelyt

Tällä hetkellä kohteesta pidetään vain yksityisesittelyjä. Näytön pituus voi vaihdella, mutta yhdessä uudessa kiinnostavassa kohteessa meillä oli 10 yksityisesittelyä peräkkäin. Yleisesittelyt ovat hetkeksi aikaa varmasti pois käytännöistä, mutta tämä on mielestäni erittäin hyvä asia. Vain todelliset ostajat varaavat esittelyajan ja tämä on toki myyjän kannalta hyvä asia.

6. Hinnantarkistus

Asunnon myyntihinta kannattaa tarkistaa 3-4 viikon kuluttua internetnäkyvyyden alusta. Toki mikäli asunnosta on koko ajan suuri kiinnostus ja kyselyjä tulee, voi hintaa pitää samana, varsinkin mikäli kyseessä on isompi asunto, joiden myyntiajat ovat muutenkin hieman pidempiä. Hinnan suhteen kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Hinnantarkistus kannattaa tehdä myös siksi melko nopealla aikataululla, että kohde ei vanhene ostavien asiakkaiden silmissä ja silloin herää kysymys, mikä tässä kohteessa on vikana kun se ei ole vieläkään mennyt kaupaksi.

7. Pitkä pinna, eli kärsivällisyyttä

Asuntoa myytäessä kannattaa muistaa, että maltti on valttia. Joskus ostaja löytyy heti ja joskus ostajan löytämisessä menee pidempi aika. Nämä ovat asioita, joita ei aina itse välittäjäkään ymmärrä. Asioilla on kuitenkin tapana järjestyä juuri oikeaan aikaan ja usein rohkaisenkin asiakkaitani luottamaan siihen.

 

Mikäli harkitset asuntosi myyntiä, autamme sinua mielellämme ja kerromme miten me voimme olla avuksi asunnon myynnissä. Kauppa käy koronasta huolimatta tänäkin keväänä.

Artikkelin kuvat kohteesta Aamukasteenkuja, Helsinki.